Ve svém prvním blogu jsem psala o tom, co obnáší časté střídání vlád pro státní správu. Jak nejistota ohledně toho, co bude nebo nebude chtít dělat nový ministr, koho vyhodí a koho si přivede, způsobuje, že ve státní správě mají problém vydržet kvalitní lidé a že nikdo nemá chuť dlouhodobě a koncepčně pracovat na dlouhodobých reformních i rozvojových opatřeních (proč také, když po dvou letech přijde na resort jiné vedení, které bude mít třeba zcela jinou představu o tom, co by se mělo dělat…).

Ostatně důsledky toho, že se v ČR v průměru každé necelé 2 roky mění vláda, může každý sám vidět na chybějících reformách, ale i na plýtvání a odpudivé politické kultuře v této zemi. Ostatně malým oživením paměti výběrem z programových prohlášení vlád (počínaje Klausovou z roku 1992) snad nejde nic zkazit – takže moje vybrané poznatky ohledně programových prohlášení vlád shrnuje níže uvedená tabulka (pro ty z Vás, kdo si čas od času chtějí zacestovat časem, upozorňuji, že všechna programová prohlášení vlády lze najít zde, pro lenochy jsem programová prohlášení i stáhla a umístila zde).

Cíle a priority

VK 1

VK 2

JT

MZ

SG

JP

MT1

MT2

JF

PN

Výskyt zmínek o korupci

0

1

1

5

8

5

6

8

12

0

26

Výskyt cíle posilování právního státu

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

Výskyt cíle vyrovnané veřejné rozpočty (nebo aspoň vyrovnaný státní rozpočet)

ANO

ANO

ANO

ANO

NE

NE

NE

ANO

NE

NE

ANO

Výskyt cíle reforma zdravotnictví

ANO

ANO

ANO

NE

NE

ANO

ANO

ANO

ANO

NE

ANO

Výskyt cíle reforma sociálního systému

ANO

ANO

NE

NE

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

NE

ANO

Výskyt cíle reforma veřejné správy

ANO

NE

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

ANO

NE

ANO

Komentář 1 k tabulce 1: Pro hnidopichy rovnou podotýkám, že tabulka je můj osobní a velmi zjednodušený výklad programových prohlášení – představu o tom, co v nich stojí a co nikoliv si prosím udělejte každý sám.

 Komentář 2 k tabulce: VK = Václav Klaus, JT = Josef Tošovský, MZ = Miloš Zeman, VŠ = Vladimír Špidla, SG = Stanislav Gross, JP = Jiří Paroubek, MT = Mirek Topolánek, JF = Jan Fischer, PN = Petr Nečas

Co může ve vztahu k výše uvedeným a nerealizovaným/nedokončeným/nefunkčním cílům a prioritám udělat úřednická vláda, která bude vládnout 3 měsíce, netuším. Asi nic – jen se podívejme na Fischerovu vládu. Důvěru v právní řád asi (už vzhledem ke způsobu svého vzniku) neobnoví, s korupcí nejspíše nezatočí, na reformy nebude mít čas ani podporu. Proč tedy takovou vládu vlastně máme mít? A proč by v ní někdo vůbec vzal práci? Zatímco na otázku proč máme mít na 3 měsíce úřednickou vládu zná odpověď asi jen pan prezident, důvodů, proč by někdo mohl vzít přes léto práci ve vládě je hned několik:

  1. Prachy – letní brigády člověk přece bere proto, aby si vydělal – na cestování, na kabelku známé značky nebo třeba na volební kampaň – to je věc osobních preferencí a samozřejmě toho, jaký finanční nebo nefinanční výnos je člověk schopný z letní brigády získat; navíc, pokud to jde, je možné na brigádu přibrat i nějaké ty kamarády – však člověk by neměl být krkoun a měl by nechat vydělat i ostatním (třeba jako poradcům, náměstkům nebo vrchním ředitelům…)
  2. Kontakty – takový ministr nebo premiér se potká se spoustou zajímavých lidí a tyto kontakty se mohou jednou velmi hodit (úředníci, novináři, jiní politici, lobbisté a zájmové skupiny – jen si vybrat, co lze lépe využít…)
  3. Pěkná řádka do životopisu – kdo byl v jedné vládě (jakkoliv byla krátká), se přece v českých podmínkách může na základě této zkušenosti snáze dostat na jinou pěknou pozici ve státních či veřejných strukturách – vždyť má zkušenost z vysokého postu ve státní správě
  4. Rozšíření obzorů a zkušeností – ono se i přes léto (když se člověk snaží) dá zjistit ledasco o tom, co se na resortech plánuje – projekty, zakázky, drby – to všechno se může jednou hodit (třeba při nebo po volbách)
  5. Mediální pozornost – pro politika jde asi o stejný kapitál, jako body 1. – 4. – voliči se často orientují podle známé tváře (a ne vždy je zajímá, zda se známou stala v pozitivní nebo negativní souvislosti); stačí pár mediálně pěkných opatření a hnedle se z nýmanda stává politická celebrita

V ČR jsme zatím měli 11 vlád (včetně vlády sebevrahů Miloše Zemana (pro pamětníky) a končící vlády rozpočtové odpovědnosti Petra Nečase (zde)), teď to vypadá, že budeme mít vládu, která nemá mandát od Sněmovny. Proč ne – že ano? Za sebe doufám, že aktivita těchto letních brigádníků bude minimální – protože v tom případě by mohlo platit, kdo nic nedělá, nic nezkazí – a že se jejich mandát neprotáhne ze 3 na 11 měsíců. Protože to už by byla docela jiná písnička.